Kyocera - Młynek ceramiczny do wszystkiego stal szczotkowana
Sól morska, mokra, kamienna, ziarna pieprzu, nasiona... tym młynkiem można mielić wszystko. Posiada on całkowicie ceramiczny mechanizm bez grama stali, więc nie wchodzi w reakcje, nie rdzewieje a mielone w nim zioła zachowują naturalny, pełny aromat.
Dodatkowo mechanizm jest umieszczony "na górze" więc nie brudzi stołu a pokrywka zabezpiecza sól i zioła przed zwilgotnieniem oraz zwietrzeniem.
Młynek "do wszystkiego" posiada duży zakres regulacji - może mielić zarówno "na pył" jak i rozcierać na grubsze części jak moździerz.
Wymiary:
Wysokość - 16cm
Średnica - 6cm
Waga - 226g
Ceramika zastosowana w akcesoriach Kyocera jest wyjątkowa, ponieważ:
- nie wchodzi w reakcję z żadnymi sokami, dzięki czemu warzywa i owoce zachowują większość witamin i nie zmieniają smaku,
- jest do 10 x twardsza od metalu,
- nie rdzewieje
Firma KYOCERA
Kyocera Corporation jako jedna z pierwszych firm wprowadziła na rynek noże i akcesoria kuchenne ceramiczne.
Należy do największych producentów tego typu akcesoriów na świecie. Legendarna japońska korporacja od 1984 roku opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.
W rezultacie narzędzia ceramiczne Kyocery są odporne na zużycie, nie korodują i nie zużywają się pod wpływem działania kwasów czy zasad, a ich wyjątkowo gładka powierzchnia nie magazynuje zarazków, tłuszczy ani soli. Noże ceramiczne są obojętne chemicznie i nie wydzielają jonów metali, więc nie zmieniają smaku ani koloru produktów – krojone nimi warzywa czy owoce nie brązowieją i nie grozi im metaliczny posmak. Ultralekkie ceramiczne klingi zachowują niewiarygodną ostrość o wiele dłużej niż ich metalowe odpowiedniki i nigdy nie rdzewieją.
Ponieważ szlachetna ceramika Kyocery jest niezwykle twarda (ustępuje pod względem twardości jedynie diamentowi), wykonane z niej noże są nieprzeciętnie wytrzymałe i cieszą się znakomitą opinią jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych stalowych narzędzi.
To są olbrzymie zalety noży ceramicznych, ale nie należy zapominać, że to jest ceramika, i podobnie jak ceramicznego kubka, ceramicznej popielniczki czy talerza, czy nawet cegły nie należy upuszczać na twardą podłogę, bo pęknie. Nie należy też używać tych noży jako śrubokręta.
W świecie japońskich noży liczy się przede wszystkim ostrość. Nasza oferta obejmuje wiele produktów, a proces produkcyjny opiera się na wykorzystywaniu zarówno właściwości samych materiałów, jak i nowoczesnych technologii. Wszystkie noże Tojiro powstają z zamiłowania do kulinarnych tradycji Japonii, gdzie nadrzędnym celem jest szlachetne piękno potrawy. Nie inaczej jest w przypadku noży Tojiro-Pro, w których zastosowano takie elementy japońskich mieczy jak “Shinogi”, aby przywołać tradycyjny kształt japońskich noży kuchennych.
Od początku działalności przyświeca nam jeden cel: ostrość, która jest warunkiem funkcjonalności noża. Można śmiało powiedzieć, że stopień ostrości noża wpływa na rezultat gotowania, ponieważ w japońskiej sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa estetyka krawędzi tnącej oraz szlif i połysk klingi. Odwołujemy się do technik tradycyjnych, lecz wynaleźliśmy także własną metodę zapobiegania odwęglaniu stali, DP, która wiąże się z badaniem właściwości materiału. Wprowadzamy innowacje technologiczne i łączymy je z doświadczeniami poprzednich pokoleń, aby dostarczać szeroką gamę produktów klientom z całego świata, wśród których są zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i użytkownicy domowi. Pracując nad rozwojem najlepszych jakościowo narzędzi tnących, pragniemy wspierać kulturę kulinarną nie tylko w Japonii, lecz także we wszystkich zakątkach globu.
Noże i akcesoria japońskich firm KYOCERA, GLOBAL, Tojro, Zen i innych, to pełna linia kilkudziesięciu noży, zestawów i akcesoriów bardzo przydatnych i potrzebnych w każdej, profesjonalnej czy domowej kuchni. Wyjątkowa jakość stali, dokładność i staranne wykonanie, niezawodność oraz łatwość utrzymania czystości, decydują o tym, że każdy może sobie, z różnych serii produktów tych firm, wybrać jeden lub kilka akcesoriów i być pewnym, że wybór jest trafny. Wyroby tych firm cechuje najwyższa, światowa jakość i różnią się jedynie przeznaczeniem do różnych prac w kuchni.
Ze względu na sporą wartość akcesoriów i noży japońskich, wysyłam je wyłącznie kurierem. Przesyłka kosztuje 17zł lub za pobraniem 22zł, niezależnie od liczby akcesoriów i wagi przesyłki.
Noże oraz wszystkie inne akcesoria wyprodukowane w Japonii wysyłam niezwłocznie ( max. 48 h ), po otrzymaniu wpłaty lub dyspozycji Kupującego o wysyłce za pobraniem. |