Profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Nagomi Kuro 21 cm
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Ostry czubek pozwala wykonać precyzyjne nacięcia np. w filetach mięsnych czy rybnych, aby umieścić w nich zioła lub przyspieszyć wchłanianie marynaty. Solidna, lekko łukowata klinga ułatwia siekanie warzyw i ziół bez odrywania czubka od deski. Młotkowana powierzchnia zapobiega przywieraniu produktów do noża.
Profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Nagomi Kuro 21 cm.
Ostrze: stal 33 warstwowa, molibdenowo - wanadowa
Twardość: +/- 58 HRC
Długość całkowita: 33 cm
Długość ostrza: 21 cm
Szerokość Klingi: 4,7 cm
Grubość klingi: ok. 2,1 mm
Waga: ok. 200 g
Oryginalne noże z serii Nagomi Kuro zostały zaprojektowane z myślą o kucharzach pracujących w trudnych warunkach. Wytrzymałe klingi ze stali damasceńskiej składają się z 33 warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu. Ostrza są dodatkowo okute warstwami stali SUS410 i SUS430, które zwiększają odporność noży na korozję i ułatwiają proces ostrzenia. Stylowe rękojeści wykonano z czarnego drewna warstwowego i wzmocniono nasadą ze stali nierdzewnej. Ich kształt przywołuje tradycję mieczy samurajskich, nadając nożom Nagomi Kuro niepowtarzalny charakter.
W świecie japońskich noży liczy się przede wszystkim ostrość. Nasza oferta obejmuje wiele produktów, a proces produkcyjny opiera się na wykorzystywaniu zarówno właściwości samych materiałów, jak i nowoczesnych technologii. Wszystkie noże Tojiro powstają z zamiłowania do kulinarnych tradycji Japonii, gdzie nadrzędnym celem jest szlachetne piękno potrawy. Nie inaczej jest w przypadku noży Tojiro-Pro, w których zastosowano takie elementy japońskich mieczy jak “Shinogi”, aby przywołać tradycyjny kształt japońskich noży kuchennych.
Od początku działalności przyświeca nam jeden cel: ostrość, która jest warunkiem funkcjonalności noża. Można śmiało powiedzieć, że stopień ostrości noża wpływa na rezultat gotowania, ponieważ w japońskiej sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa estetyka krawędzi tnącej oraz szlif i połysk klingi. Odwołujemy się do technik tradycyjnych, lecz wynaleźliśmy także własną metodę zapobiegania odwęglaniu stali, DP, która wiąże się z badaniem właściwości materiału. Wprowadzamy innowacje technologiczne i łączymy je z doświadczeniami poprzednich pokoleń, aby dostarczać szeroką gamę produktów klientom z całego świata, wśród których są zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i użytkownicy domowi. Pracując nad rozwojem najlepszych jakościowo narzędzi tnących, pragniemy wspierać kulturę kulinarną nie tylko w Japonii, lecz także we wszystkich zakątkach globu.
Noże i akcesoria japońskich firm GLOBAL, Kyocera, Tojro, Zen i innych, to pełna linia kilkudziesięciu noży, zestawów i akcesoriów bardzo przydatnych i potrzebnych w każdej, profesjonalnej czy domowej kuchni. Wyjątkowa jakość stali, dokładność i staranne wykonanie, niezawodność oraz łatwość utrzymania czystości, decydują o tym, że każdy może sobie, z różnych serii produktów tych firm, wybrać jeden lub kilka akcesoriów i być pewnym, że wybór jest trafny. Wyroby tych firm cechuje najwyższa, światowa jakość i różnią się jedynie przeznaczeniem do różnych prac w kuchni.
Ze względu na sporą wartość akcesoriów i noży japońskich, wysyłam je wyłącznie kurierem. Przesyłka kosztuje 17zł lub za pobraniem 22zł.
Noże oraz wszystkie inne akcesoria wyprodukowane w Japonii wysyłam niezwłocznie ( max. 48 h ), po otrzymaniu wpłaty lub dyspozycji Kupującego o wysyłce za pobraniem.