Tojiro Shirogami PRO Nóż Tako Sashimi 27 cm F-913
Tojiro Shirogami Nóż Tako Sashimi 27 cm
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2
Twardość ostrza – 60 +/-1 HRC
Rękojeść – Uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa
Tojiro Shirogami to seria profesjonalnych noży kuchennych, przeznaczonych dla bardziej doświadczonych szefów kuchni. Klingi wykuto ręcznie ze specjalnej stali wysokowęglowej o wyjątkowo wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń okuto tu dodatkowo miękkim żelazem, dzięki czemu noże są łatwiejsze w utrzymaniu i szybciej się je ostrzy. Tradycyjna metoda wykańczania noży na czarny mat nadaje klingom niepowtarzalny styl i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością.
W świecie japońskich noży liczy się przede wszystkim ostrość. Nasza oferta obejmuje wiele produktów, a proces produkcyjny opiera się na wykorzystywaniu zarówno właściwości samych materiałów, jak i nowoczesnych technologii. Wszystkie noże Tojiro powstają z zamiłowania do kulinarnych tradycji Japonii, gdzie nadrzędnym celem jest szlachetne piękno potrawy. Nie inaczej jest w przypadku noży Tojiro-Pro, w których zastosowano takie elementy japońskich mieczy jak “Shinogi”, aby przywołać tradycyjny kształt japońskich noży kuchennych.
Od początku działalności przyświeca nam jeden cel: ostrość, która jest warunkiem funkcjonalności noża. Można śmiało powiedzieć, że stopień ostrości noża wpływa na rezultat gotowania, ponieważ w japońskiej sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa estetyka krawędzi tnącej oraz szlif i połysk klingi. Odwołujemy się do technik tradycyjnych, lecz wynaleźliśmy także własną metodę zapobiegania odwęglaniu stali, DP, która wiąże się z badaniem właściwości materiału. Wprowadzamy innowacje technologiczne i łączymy je z doświadczeniami poprzednich pokoleń, aby dostarczać szeroką gamę produktów klientom z całego świata, wśród których są zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i użytkownicy domowi. Pracując nad rozwojem najlepszych jakościowo narzędzi tnących, pragniemy wspierać kulturę kulinarną nie tylko w Japonii, lecz także we wszystkich zakątkach globu.
Noże i akcesoria japońskich firm GLOBAL, Kyocera, Tojro, Zen i innych, to pełna linia kilkudziesięciu noży, zestawów i akcesoriów bardzo przydatnych i potrzebnych w każdej, profesjonalnej czy domowej kuchni. Wyjątkowa jakość stali, dokładność i staranne wykonanie, niezawodność oraz łatwość utrzymania czystości, decydują o tym, że każdy może sobie, z różnych serii produktów tych firm, wybrać jeden lub kilka akcesoriów i być pewnym, że wybór jest trafny. Wyroby tych firm cechuje najwyższa, światowa jakość i różnią się jedynie przeznaczeniem do różnych prac w kuchni.
Ze względu na sporą wartość akcesoriów i noży japońskich, wysyłam je wyłącznie kurierem. Przesyłka kosztuje 17zł lub, za pobraniem 22zł.
Noże oraz wszystkie inne akcesoria wyprodukowane w Japonii wysyłam niezwłocznie ( max. 48 h ), po otrzymaniu wpłaty lub dyspozycji Kupującego o wysyłce za pobraniem. |